Hartige taartbodems
  • Het gebeurt nogal eens dat een hartige taart mooi goudbruin en op het oog gaar de oven uitkomt, maar dat bij aansnijden blijkt dat de bodem nat of nog niet gaar is, wat meestal te wijten is aan een vochtige vulling. Om te controleren of de bodem gaar is, kun je de rand van de springvorm verwijderen of de taart losmaken van de rand en de bodem voorzichtig iets optillen.
  • Is de taart niet gaar, plaats hem dan 1 richel onder het midden van de oven en zonodig afdekken met aluminiumfolie, zodat de bovenkant niet te donker wordt. Ook een al aangesneden taart kan op die manier nog gaar gemaakt worden.
  • Om enigszins te voorkomen dat het vocht tot de bodem doordringt, kun je taartbodem bestrooien met paneermeel of met geraspte kaas. Of bak de taartbodem 10 minuten voor, maar gebruik dan wel een steunvulling bij deeg dat de neiging heeft omhoog te komen met bakken. Of kook of bak groenten die veel vocht loslaten tijdens het bakken, zoals tomaten, spinazie en champignons, even voor om dit probleem te voorkomen.
  • Ook groenten die weinig vocht loslaten tijdens het koken moeten soms voorgebakken of voorgekookt worden, omdat ze juist weer vocht nodig hebben om gaar te worden.

 

   
Home