Deeg & Gist-weetjes
  • Voeg aan een 'gewone' taartbodem eens gedroogde kruiden toe. Meng bijvoorbeeld door de bloem kerriepoeder (lekker bij een oosters getinte vulling), paprikapoeder of cayennepeper (voor bij een pittige taartvulling) of Italiaanse keukenkruiden door het pizzadeeg.
  • Als gemiddelde kun 1 eetlepel kruiden aanhouden voor 200 gram bloem, maar bij sterke kruiden als tijm en knoflook is de helft al genoeg.
  • Het lauwwarme water dat je nodig hebt voor deeg kun je ook vervangen door bijvoorbeeld lauwwarme bouillon, tomatensap, groentesap of water waar je per deciliter 1 eetlepel ketjap, ½ worcestershiresaus of 1 uitgeperst teentje knoflook aan toevoegt.
  • In plaats van verse gist kun je ook gedroogde gist gebruiken. 1 zakje gedroogde gist is voldoende voor 500 gram bloem. De wijze waarop de gist moet worden toegevoegd kan per merk verschillen, dus lees altijd de gebruiksaanwijzing.
  • Afgesloten en op een droge plaats kun je niet gebruikte gist in het zakje nog enkele weken bewaren.
  • Om de werking van gist te versnellen kun je het deeg, afgedekt in een kom, in een bak met warm water van ongeveer 37 graden plaatsen. Maar pas op, bij een te hoge temperatuur gaat de ontwikkeling te snel en te ongelijkmatig en dat is dus ook niet de bedoeling.

 

   
Home