Tarte tatin (omgekeerde appeltaart maar dan echt lekker)

Ingrediënten:

  • 8 kleinere of 10 grote appels (Elstar geeft veel vocht tijdens het bakken, maar geeft een frisse smaak, Jonagold is wat zoetiger)
  • 120 gram suiker
  • pakje bladerdeeg
  • beetje boter
  • bloem

Bereidingstijd: 30 + 30/40 minuten

Voor genoeg personen

 

Bereidingswijze:

  • Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in 8 partjes
  • Gooi ze in een kom en strooi de suiker er over uit
  • Hussel dit lekker met fris gewassen handen door elkaar heen
  • Doe een beetje boter in een hoge koekenpan of braadpan (geen wok)
  • Gooi de appels er in en laat ze bruin worden / karamelliseren (duurt een 20 / 30 minuten); tip: bak de appels in twee porties om alles goed te laten karamelliseren!
  • (je kunt ook de suiker in de pan doen bij de boter en de suiker laten karamelliseren en dan de appels erbij doen... schijnt.... gaan we de volgende keer proberen)
  • Leg in de tussentijd 4 plakjes bladerdeeg op een bebloemd werkblad naast elkaar (iets laten overlappen)
  • Leg daar nog zo'n laag bladerdeeg op
  • Maak de houten deegroller een beetje vochtig en wrijf in met bloem
  • Doe ook wat bloem op het deeg en rol deze uit tot een mooie lap
  • Als de appels gekaramellidingesd zijn, doe je deze in de grootste quichevorm die je hebt (taartbodemvorm kan waarschijnlijk ook wel) en beboter deze
  • Leg hier de lap deeg overheen
  • Snijd de overtollige randen eraf en "stop" het restant langs de randen een beetje in.
  • Doe 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden tot het deeg mooi gerezen en bruinig is
  • Haal uit de oven, leg een bord er op en kiep het geheel om en klaar is je omgekeerde taart!

Leuk verhaal

Aan het einde van de XIXe eeuw, hadden Caroline en Stéphanie Tatin, twee zussen, een hotel in Lamotte-Beuvron, tegenover het station.

Eén van de twee, opgehouden door een praatgrage klant, maakte zich op een dag druk in de keuken toen ze er achter kwam dat er geen dessert was. In paniek begon ze een taartvorm in te smeren met boter en suiker, legde er geschilde stukken appel in en stopte het zo in de oven.

Later bedacht ze zich dat ze het deeg vergeten was! Zo snel mogelijk legde ze alsnog het deeg op de appels die al aan het bakken waren. Toen het aparte dessert gaar was, stortte ze het omgekeerd op een bord... en een nieuw dessert kwam ter wereld !

Home