|
Ingrediënten:
- 1 kilo sukadelapjes (of iets dergelijks)
- 4 dl Santen (kokosmelk)
- 1 ui
- 1 strong sereh (citroengras)
- 1 à 3 eetlepels sambal manis
- 4 teentjes geperste knoflook
- 1 vingerkootje djahé (gember)
- 2 theelepels gemberpoeder
- 4 theelepels laospoeder
- 4 theelepels gemalen ketoembar (korianderwortel)
- ½ theelepel gemalen djinten (komijn)
- Olijfolie
|
|
Bereidingswijze:
- Snij het vlees in blokjes van 3-4 cm
- Uitje goed fijn snipperen
- Neem de strong sereh, haal de buitenste blaadjes eraf en knoop
een touwtje er goed strak omheen
- Stamp het met de achterkant van een keukenmes 'beurs'
- Doe in een vijzel de sambal manis, de geperste knoflook, de
djahé, het gemberpoeder, het laospoeder, de ketoembar en
de djinten
- Voeg een scheutje olijfolie toe en meng het geheel goed in de
vijzel
- Meng vervolgens het vlees, het uitje en de kruiden goed in een
kom (als je tijd hebt het vlees een halfuurtje in de koelkast
zetten, een hele nacht marineren is nog beter)
- Breng olie op temperatuur en bak het vlees tot het van kleur
verandert
- Doe de helft van de santen erbij
- Voeg een glas water toe
- Doe sereh erbij
- Laat op een laag vuurtje een paar uur stoven tot het vlees gaar
is (af en toe roeren)
- Op smaak brengen met zout
- Doe voor het opdienen de rest van de santen erbij en op temperatuur
brengen (als santen lang kookt verliest het kleur en wordt het
meer olieachtig van structuur, vandaar)
Tip:
- Lekker met witte rijst en haricots verts of wat jij lekker vindt,
aardappelen of aardappelpuree is ook lekker
|