Boeuf Bourguignon

Ingrediënten:

  • 2 maal 350 gr magere runderlapjes (of sukadelapjes)
  • 1 ui 12 kleine uien (of sjalotjes)
  • 1 winterwortel
  • 1 doosje champignons petits (175 g)
  • 2 eetlepels olie
  • 30 g roomboter
  • zout en versgemalen peper
  • 125 g magere spekblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 dl volle rode wijn (Bourgogne)
  • 1/2 pot vleesfond (a 380 ml)
  • 1 eetlepel cognac of vieux (slijter)
  • 1 takje tijm
  • 5 takjes peterselie
  • 1 laurierblad
  • mespunt suiker

Bereidingstijd: 20 minuten + 2,5 uur sudderen

Voor 4 personen

Voorbereiden:

  • Vlees in dobbelstenen snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • Uitjes pellen.
  • Wortel schoonmaken en in blokjes snijden.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • In braadpan olie en helft van boter verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper en met schuimspaan uit pan scheppen.
  • In braadvet spekblokjes ca. 5 minuten uitbakken.
  • Met schuimspaan uit pan scheppen.
  • Bak de champignons met zout en peper en schep ze uit de pan.
  • Kleine uitjes in bakvet lichtbruin bakken en uit pan scheppen.
  • Uisnippers en wortel ca. 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Bloem erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes meebakken; niet donker laten worden.
  • Wijn met scheutjes tegelijk toevoegen en erdoor roeren.
  • Toevoegen: fond, cognac, tijm, 3 takjes peterselie en laurierblad.
  • Aan de kook brengen en vlees terugdoen in pan.
  • Vlees afgedekt in ca. 2 1/2 uur op heel laag vuur gaar sudderen; af en toe roeren.

Afmaken:

  • Tijm, peterselie en laurier uit gestoofd vlees verwijderen.
  • Uitjes, champignons en spek erdoor roeren.
  • Nog ca. 15 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Stoofpot op smaak brengen met zout, peper en suiker.
  • Kort voor opdienen rest van takjes peterselie erboven fijn knippen.
  • Lekker met gekookte aardappels en blokjes gebakken brood.
Home