|
|
Ingrediënten:
- 2 maal 350 gr magere runderlapjes (of sukadelapjes)
- 1 ui 12 kleine uien (of sjalotjes)
- 1 winterwortel
- 1 doosje champignons petits (175 g)
- 2 eetlepels olie
- 30 g roomboter
- zout en versgemalen peper
- 125 g magere spekblokjes
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel bloem
- 3 dl volle rode wijn (Bourgogne)
- 1/2 pot vleesfond (a 380 ml)
- 1 eetlepel cognac of vieux (slijter)
- 1 takje tijm
- 5 takjes peterselie
- 1 laurierblad
- mespunt suiker
Bereidingstijd: 20 minuten + 2,5 uur sudderen
Voor 4 personen
|
|
|
Voorbereiden:
- Vlees in dobbelstenen snijden.
- Ui pellen en grof snipperen.
- Uitjes pellen.
- Wortel schoonmaken en in blokjes snijden.
- Champignons schoonvegen met keukenpapier.
- In braadpan olie en helft van boter verhitten.
- Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
- Bestrooien met zout en peper en met schuimspaan uit pan scheppen.
- In braadvet spekblokjes ca. 5 minuten uitbakken.
- Met schuimspaan uit pan scheppen.
- Bak de champignons met zout en peper en schep ze uit de pan.
- Kleine uitjes in bakvet lichtbruin bakken en uit pan scheppen.
- Uisnippers en wortel ca. 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.
- Knoflook pellen en erboven uitpersen.
- Bloem erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes meebakken; niet donker laten worden.
- Wijn met scheutjes tegelijk toevoegen en erdoor roeren.
- Toevoegen: fond, cognac, tijm, 3 takjes peterselie en laurierblad.
- Aan de kook brengen en vlees terugdoen in pan.
- Vlees afgedekt in ca. 2 1/2 uur op heel laag vuur gaar sudderen; af en toe roeren.
Afmaken:
- Tijm, peterselie en laurier uit gestoofd vlees verwijderen.
- Uitjes, champignons en spek erdoor roeren.
- Nog ca. 15 minuten zachtjes laten sudderen.
- Stoofpot op smaak brengen met zout, peper en suiker.
- Kort voor opdienen rest van takjes peterselie erboven fijn knippen.
- Lekker met gekookte aardappels en blokjes gebakken brood.
|
|