Beef Wellington met ossenhaas

Ingrediënten:

  • 600 gram ossenhaas, aan 1 stuk
  • 25 gram boter (croma pakje)
  • 1 eetlepel franse mosterd
  • 250 gram champignons
  • 100 gram parmaham, in dunne plakjes
  • 4 plakjes bladerdeeg

Bereidingstijd: 30 minuten, 1 á 2 uur wachten, 45 minuten

Voor 4 personen

Bereidingswijze:

  • Bestrooi de ossenhaas met wat peper en zout. Goed inwrijven.
  • Smelt het klontje boter en bak hierin de ossenhaas aan alle kanten snel bruin in ca 2 minuten per kant.
  • Smeer de ossenhaas in met mosterd.
  • Bak de champignons in de achtergebleven boter ca. 10 minuten.
  • Hak de champignons fijn.
  • Doe de champignonpuree terug in de pan en bak nog eens 10 minuten zachtjes in de pan.
  • Leg een paar lagen plasticfolie op het aanrecht en leg daarop in een vierkant de plakken parmaham.
  • Verdeel daarover de champignonpuree.
  • Leg de ossenhaas erop en rol de parmaham met de champignonpuree er omheen.
  • Draai het geheel strak op met behulp van de plasticfolie en leg in de koelkast voor zo'n 1 a 2 uur.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze met de deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een vierkante lap van ca 3 mm dik.
  • Bestrijk de randen met eierdooier.
  • Haal de ossenhaas uit het plasticfolie en pak hem als een kadootje in het bladerdeeg.
  • Snijd eventueel overtollig bladerdeeg weg.
  • Bestrijk het pakketje met eierdooier.
  • Leg het geheel met de naad naar beneden in een ondiepe ingevette ovenschaal en schuif in de oven.
  • Bak het geheel in 40 minuten goudbruin en rose van binnen.

Oorsprong

Beef Wellington is een gerecht van runderbiefstuk (de zogenaamde ossenhaas), ganzenleverpastei en een duxelle (fijngehakte paddenstoelen met diverse kruiden). Deze worden in bladerdeeg verpakt en in de oven gegaard. Het bladerdeeg dient ervoor dat het vocht niet uit het pakketje verdwijnt, en de smaken van de duxelle in het vlees kunnen trekken. Deze twee ingrediënten hebben louter een functionele taak en hoeven niet gegeten te worden. Voor velen is dit echter de traktatie van het gerecht. Het gerecht is genoemd naar de eerste Hertog van Wellington, Arthur Wellesley.

Beef Wellington kan ook met bijvoorbeeld gehakt worden gemaakt. Moet nog getest worden.

Home