Spaghetti bolognese op zijn Joosts

Ingrediënten:

  • 100 g ui
  • 100 g winterpeen
  • 100 g bleekselderij
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 300 g tartaar
  • 2 kruidnagels
  • 5-6 jeneverbessen
  • 1 blik tomatenblokjes (400 ml)
  • 150 ml droge witte wijn (Italiaans)
  • 150 g spaghetti
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

Bereidingstijd: 45 minuten + 2 uur sudderen

Voor 4 personen

Bereidingswijze:

  • Stap 1: Versnipper de ui en snijd de winterpeen en bleekselderij fijn.
    Zorg dat de stukjes ongeveer gelijk van grootte zijn.
    Fruit de ui zachtjes in de olijfolie tot de ui gaat glanzen maar nog niet bruin is.
    Voeg de blokjes winterpeen toe en bak ze al omscheppend mee tot elk blokje rondom gebakken is.
    Bak ten slotte de bleekselderij mee.
    Het gaat erom dat elke groentesoort gebakken wordt, alle stukjes moeten rondom dichtgeschroeid zijn.
  • Stap 2: Verkruimel de tartaar, doe een paar kleine stukjes vlees bij het groentemengsel en bak deze al omscheppend mee.
    Wacht tot het vlees gebakken is voordat je de volgende stukjes tartaar erbij doet.
    Herhaal dit tot alle tartaar verwerkt is.
    Dit kost veel tijd, maar daardoor wordt elk stukje wel goed gebakken en mooi rul, en dit komt de smaak zeer ten goede.
  • Stap 3: Pas als al het vlees is gebakken, breng je het op smaak met zout, de kruidnagels en de jeneverbessen.
    Peper (naar smaak) doe je er pas op het laatst bij, omdat het gerecht anders bitter gaat smaken.
  • Stap 4: Schenk de tomatenblokjes en de witte wijn erbij en laat de smaken minimaal 2 uur op een laag vuur intrekken.
    Nog beter is het om de saus een dag van tevoren te maken, zodat de smaak de gelegenheid heeft zich volledig te ontwikkelen.
  • Stap 5: Kook de pasta in een zeer ruime pan met kokend water.
    Zorg dat het water, zodra je de pasta erbij hebt gedaan, snel weer aan de kook komt en kook de pasta zolang als de verpakking aangeeft.
    Zout kook je pas de laatste 4 minuten mee.
    Giet de pasta af en meng deze met de bolognesesaus en een beetje Parmezaanse kaas.
    Verdeel de pasta over vier borden en bestrooi met de rest van de kaas en peper naar smaak.
  • Direct serveren. Serveer deze pasta, net als in Italië, als voorgerecht. Als hoofdgerecht is hij veel te zwaar. Gebruik ongeveer 30 of 40 gram pasta per persoon, dat is voldoende.
Home