Roux basisrecept

Ingrediënten:

  • 1 liter vocht (melk, half melk/half bouillon of alleen bouillon of een ander kooknat)
  • 100 gram boter of margarine
  • 100 gram bloem
 

Bereidingswijze:

  • Begin met in een pan met dikke bodem de boter op een hoog vuur te smelten
  • Voor een blanke of 'blonde' roux laat je de boter alleen smelten en warm worden en voor een bruine roux laat je de boter licht kleuren
  • Zodra de boter gesmolten of gekleurd is, stort je de gezeefde bloem er in één keer in
  • Krachtig roeren met een garde
  • Blijf flink roeren tot boter en bloem zich hebben vereend tot een gladde massa zonder één klontje
  • Voor een bruine roux laat je de massa onder voortdurend roeren lichtbruin kleuren en voor een blonde roux ga je meteen verder
  • Voeg scheutje voor scheutje het vocht toe en roer telkens tot vocht en boter-bloemmengsel glad en zalfachtig glanzend zijn
  • Blijf roeren en kloppen met de garde om een echt gladde saus te krijgen
  • Als al het vocht is opgenomen en de saus volkomen glad en gaaf is, laat dan de saus nog een paar minuten doorpruttelen terwijl je blijft roeren
   
Home