|
|
Ingrediënten:
- 4 grote stronken witlof
- 4 plakken achterham
- Zout en versgemalen peper
- 1 eetlepel citroensap
- Nootmuskaat
Voor de saus:
- 4 dl melk
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 3 zwarte peperkorrels
- Snufje foelie
- 30 gr boter
- 30 gr bloem
- 150 gr geraspte belegen kaas
Bereidingstijd: 15/35 minuten
Voor 4 personen
|
|
|
Bereidingswijze:
- Breng de melk voor de saus met de kruidnagel, laurier, peperkorrels
en folie aan de kook
- Laat de melk 10 minuten op een laag vuur trekken en zeef hem
vervolgens
- Laat de melk afkoelen
- Kook de witlof 15 minuten in water met zout en citroensap
- Laat de witlof goed uitlekken in een vergiet
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd een dunne plak af van de witlof en snijd de harde kern
eruit
- Snijd de ham in reepjes
- Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor
- Laat de roux 1 minuut zachtjes koken
- Voeg al kokend de melk toe en roer het geheel tot een gladde,
gebonden massa
- Voeg de helft van de kaas toe
- Breng op smaak met zout en peper
- Leg de witlof in een ovenschaal
- Verdeel de ham over het midden van de schaal
- Schep de saus erop en bestrooi licht met nootmuskaat en de rest
van de kaas
- Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 15 tot 20 minuten
bovenin de hete oven
Tip:
- Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappels en runderstoofpot
|
|