Belgische witlof au gratin

Ingrediënten:

  • 4 grote stronken witlof
  • 4 plakken achterham
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • Nootmuskaat

Voor de saus:

  • 4 dl melk
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 3 zwarte peperkorrels
  • Snufje foelie
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 150 gr geraspte belegen kaas

Bereidingstijd: 15/35 minuten

Voor 4 personen

Bereidingswijze:

  • Breng de melk voor de saus met de kruidnagel, laurier, peperkorrels en folie aan de kook
  • Laat de melk 10 minuten op een laag vuur trekken en zeef hem vervolgens
  • Laat de melk afkoelen
  • Kook de witlof 15 minuten in water met zout en citroensap
  • Laat de witlof goed uitlekken in een vergiet
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd een dunne plak af van de witlof en snijd de harde kern eruit
  • Snijd de ham in reepjes
  • Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor
  • Laat de roux 1 minuut zachtjes koken
  • Voeg al kokend de melk toe en roer het geheel tot een gladde, gebonden massa
  • Voeg de helft van de kaas toe
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Leg de witlof in een ovenschaal
  • Verdeel de ham over het midden van de schaal
  • Schep de saus erop en bestrooi licht met nootmuskaat en de rest van de kaas
  • Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal 15 tot 20 minuten bovenin de hete oven

Tip:

  • Lekker met aardappelpuree of gekookte aardappels en runderstoofpot
Home