Bietengratin oftewel bietjes met aardappelentaart

Ingrediënten:

  • 125 ml creme fraiche
  • 100 ml melk
  • 2 el mierikswortel
  • 2 eieren
  • 150 gr geraspte oude kaas
  • 1 kilo vastkokende aardappelen, geschild en in dunne plakjes
  • 500 gram rode bieten, in dunne plakjes
  • bakvorm 22 cm, ingevet
  • bakpapier

Bereidingstijd: 90 minuten

Voor 4 personen

Bereidingswijze:

  • Roer de creme fraiche, de melk, mierikswortel, eieren en zout naar smaak goed door elkaar met een garde.
  • Schep 100 gram van de kaas erdoor.
  • Leg in de springvorm een laag aardappelschijfjes van 2 cm dik, giet er wat van het roommengsel over en druk de schijfjes goed aan.
  • Leg hierop de schijfjes bietjes, giet er wat van de room over en druk de schijfjes goed aan.
  • Leg de rest van de aardappels erop. Schenk de rest van het roommengsel erover en bestrooi met rest van de kaas
  • Knip een cirkel van 22 cm uit het bakpapier en leg deze op de schijfjes.
  • Leg hierop een ovenbestendig bord, dat alles stevig op elkaar dukt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de taart in het midden van de oven in circa 70 minuten gaar.
  • Verwijder het bord en het papier.
  • Laat de taart afkoelen tot lauwwarm en haal 'm dan voorzichtig uit de vorm.
  • Tip: restant taart kan maximaal drie dagen afgesloten in koelkast bewaard worden.
Home