Champignonsoep

Ingrediënten:

  • 1 dikke snee witbrood zonder korst
  • 1 liter kippen-, kalfs- of runderbouillon (of groentebouillon)
  • 60 g boter
  • 375 g champignons, in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Eventueel een fijngehakte uitje
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • nootmuskaat of foelie
  • 100-125 ml room

Bereidingstijd: 30 minuten

Voor 4 personen

Bereidingswijze:

  • Week een dikke snee brood in een beetje bouillon.
  • Smelt de boter in een pan met dikke bodem, doe er de champignons bij en laat ze zacht worden. Voeg, zodra het vocht vrijkomt, de knoflook, 1 eetlepelpeterselie, een beetje zout, vers gemalen peper en gemalen nootmuskaat of foelie toe en stoof de champignons nog enkele minuten. Eventueel ook met het uitje erbij.
  • Knijp het brood uit en doe het bij de champignons. Roer totdat alles grondig gemengd is. Giet de bouillon erbij en laat de soep nog ongeveer 15 minuten pruttelen of totdat de champignons heel zacht zijn.
  • Pureer de soep met de roerzeef met de grootste schijf en vervolgens met de op één na grofste. U kunt de soep natuurlijk ook heel even met een staafmixer, de keukenmachine of blender bewerken, maar maak er geen puree van. U krijgt niet de gebruikelijke dikke, gladde champignonsoep, maar eerder een vloeistof met de dikte van room, waarin minuscule stukjes champignon drijven.
  • Doe de soep weer in de uitgespoelde pan, warm hem op en voeg eerst de kokende room toe en daarna nog 1 eetlepel peterselie (ditmaal werkelijk heel fijn gehakt).
  • Op smaak brengen met wat grofgemalen peper.

Opmerking

Dit is een ouderwetse manier om champignonsoep te maken, waarbij brood in plaats van bloem voor de lichte binding zorgt. De soep smaakt bijzonder fijn, maar vereist een milde kippen-, kalfs- of runderbouillon.

Home