Blauwe kaassoufflé

Ingrediënten:

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • ¼ liter melk
  • ¼ liter slagroom
  • 200 gram Hollandse blauwaderkaas of roquefort
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • Zout en peper
  • 4 grote eieren

Voor 4 personen

Bereiding: Circa 30 minuten

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Vet vier ovenschaaltjes (¼ liter inhoud) in
  • Smelt de boter in een steelpan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel, al roerende, zachtjes, circa 1 minuut pruttelen
  • Schenk, al roerende, scheutje voor scheutje de melk en de room erbij
  • Blijf roeren tot de saus gebonden is
  • Verwarm de helft van de kaas boven de saus en voeg de tijm toe
  • Laat de kaas al roerende zachtjes smelten
  • Neem de pan van het vuur
  • Splits de eieren en roer de dooiers door de saus
  • Klop de eiwitten stijf en spatel die luchtig door de saus
  • Verdeel het kaasmengsel over de ingevette schaaltjes
  • Bak de soufflés in het midden van de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar
  • Snijd de rest van de roquefort in 8 plakjes en leg die op de soufflés
  • Zet de soufflés nog 5 minuten in de oven tot de kaas begint te smelten

Tip:

  • Lekker met gebakken aardappeltjes en een groene salade
   
Home